Ghizii de turism din România versus ghizii de turism din UE și Turcia

Expresia to guide, cu sensul de a îndruma, a călăuzi, de origine franceză, preluată și asimilată de limba engleză, înseamnă a arăta ceva cuiva, a conduce pe cineva spre o anumită destinație, dar mai înseamnă și a organiza și direcționa cursul evenimentelor.
Toți cei care călătoresc spre noi destinații, din diverse motive, au nevoie de o persoană pusă la dispoziție de către agenția de turism, care să-i însoțească în locuri necunoscute, să le furnizeze informații și să le prezinte obiectivele de interes din regiunea respectivă.
Ghidul de turism este persoana calificata care, in urma obtinerii atestatului de ghid de turism, este angajata în relatiile dintre turisti, prestatorii de servicii si agentiile de turism pentru a asigura derularea în bune conditii a programelor turistice.
Categoriile de ghizi utilizate în activitatea de turism din Romania sunt:
1. Ghid local
2. Ghid național
3. Ghid specializat pentru anumite segmente ale serviciilor turistice
Ghidul local este ghidul care acorda asistenta turistica pe plan local ( statiune turistica, hotel, obiectiv turistic, transfer ).
Ghidul national este ghidul care asigura asistenta turistica pentru turistii români si straini în actiunile organizate în tara si strainatate.
Ghidul specializat este ghidul care asigura asistenta turistica pentru anumite segmente ale serviciilor turistice, de obicei cele oferite pe plan local si care necesita o foarte buna specializare in domeniul respectiv.
 
Cele mai solicitate activitati ale ghizilor specializati:

A. Ghid de turism montan pentru drumetii si excursii in zona montana;
B. Ghid de turism sportiv pentru organizarea cursurilor de initiere si perfectionare în practicarea diferitelor discipline sportive de catre turisti pe timpul sejurului ( schi, tenis, calarie, alpinism, canotaj, iahting etc);
C. Ghid de turism supraveghetor pentru supravegherea copiilor în varsta de pana la 7 ani, aflati in statiunile turistice;
D. Ghidul de turism animator pentru organizarea activitatilor de agrement, a programelor sau actiunilor turistice pentru turisti pe perioada sejurului;
E. Ghidul de turism habitat natural, floră, faună, în zona montană/umedă: pentru prezentarea peisajului si a speciilor respective, a florei, a faunei si ornitologie;
F. Ghid de turism religios pentru organizarea unor itinerarii sau pelerinaje si prezentarea obiectivelor religioase si lacasuri de cult;
G. Ghid de turism ecvestru pentru însoțirea si asigurarea asistentei de specialitate in programe de echitatie;
H. Ghid de turism acompaniator, monitor de turism ecvestru;
I. Ghid de turism interpret la congrese si manifestari internationale;
J. Ghid cu alte specializari, in functie de cererea pietei turistice – ghid de turism de arta pentru organizarea si prezentarea unor opere de arta clasica, moderna si contemporana.
ACTE NORMATIVE  pentru care există cerinţe speciale la organizarea pregătirii profesiei de Ghid de turism :
H.G. nr. 305/2001 privind atestarea şi utilizarea ghizilor de turism, cu modificările şi completările ulterioare
Ordinul Ministrului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului nr. 637 din 1 aprilie 2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind condiţiile şi criteriile pentru selecţionarea, şcolarizarea, atestarea şi utilizarea ghizilor de turism
După această prezentare a ceea ce înseamnă Ghid de turism în România, vă prezentăm statutul ghizilor din țările U.E și Turcia.
În practică, aceasta înseamnă că orice persoană care ar dori să presteze servicii temporare într-o altă ţară decât ţara sa de origine trebuie să depună o cerere de recunoaştere a calificărilor sale profesionale.
Directivă 2005/36/CE privind recunoaşterea calificărilor profesionale va trebui pusă în aplicare în toate statele membre UE, va fi aplicabil un regim specific pentru a facilita prestarea temporară a serviciilor. Acesta se reduce la obligaţia de a atesta o dată pe an stabilirea legală ca profesionist în statul membru de origine (adică trebuie făcută o declaraţie). Această atestare nu permite ca statele membre:
a) să solicite o autorizaţie naţională specifică suplimentară;
b) verificarea faptului dacă un ghid de turism străin este specializat în fiecare regiune specifică a unei ţări în care îşi oferă serviciile.
Curtea Europeană de Justiție a hotărât ca art.49 din Tratatul CE, privind libertatea de a presta servicii nu permite statelor membre să solicite ca ghizii care însoţesc grupurile de turişti să obţină o calificare naţională specifică.
Legea 710/1977 a Greciei acordă persoanei care îndeplinește statutul de ghid de turism și titlul de AMBASADOR CULTURAL.
In Grecia și Turcia activează POLIȚIA TURISTICĂ și au ca sarcină, controlul grupurilor de turiști străini veniți în vizită, dacă sunt INSOTIȚI de către GHIZII ATESTAȚI a țării gazdă. In caz contrar, sunt aplicate amenzi conform legislației țării respective.
Pe teritoriul acestor state, ghidul național devine INSOTITOR DE GRUP
Conform legilor din aceste țări, doar ghizii locali au dreptul sa ofere servicii în interiorul muzeelor, monumentelor, așezămintelor de cult etc.. Astfel, ghizii (însoțitorii) români vor oferi explicații turiștilor doar în afara obiectivelor turistice, ghidajul cu ghizi autorizați locali, acolo unde nu sunt prevazuți în programele turistice, putând fi posibil doar dacă grupul de turiști consimte la angajarea acestora contra cost.

tour-leader-1024x768

4 Responses to “Ghizii de turism din România versus ghizii de turism din UE și Turcia”

 1. Monica Anghelovici Says:

  Foarte util articolul! :)

 2. eugen butaru Says:

  foarte interesant articolul!

 3. ghid george Says:

  Multumesc Eugen! :)

 4. Ghidul de turism - diferența dintre o vizită extraordinară și una banală | Drum liber - Vezi România cu alți ochi Says:

  [...] În primul rând, dacă ne referim la omul care te ghidează și introduce în tainele locurilor vizitate, să știți că expresia corectă este ghid DE turism, nu ghid turistic. Ghidul turistic este o broșură sau o carte. Așadar, vorbim despre ghizi de turism. Un ghid foarte bun, George este cel care a încercat să lămurească situația [...]

Leave a Reply

*


 • Facebook
 • LinkedIn