Manastirea Cetatuia Negru Voda – tezaur duhovnicesc

Departe de lumea dezlantuita, cocotata pe un pisc muntos, intre Targoviste si Campulung pe Valea Dambovitei se afla Manastirea Cetatuia. Pe versantul abrupt al muntelui, in partea de sud-est, si pe valea paraului Cetatuia, a existat una dintre cele mai vechi vetre isihaste romanesti, intre secolele XIII si XVIII.
Valea strabatuta de apele paraului Cetatuia ce se indreapta spre contopirea cu apele Dambovitei, este numita de localnici, Valea Chiliilor, din cauza numarului mare de sihastrii ce au trait in pesterile sfintilor de odinioara.
1  2
3  4
5  6
“Sfintii zavorati”, care se zideau pe ei insisi in chili sau pesteri, lasand doar o mica deschizatura pentru primirea putinei hrane sau a Sfintei  Impartasanii, au aparut sihastrii “nebuni pentru Hristos”, numiti de localnici si “chilioti” – de la cuvantul chilie.
Un astfel de sfant “zavorat” a fost si Sfantul Cuvios Ioanichie Schimonahul, ce s-a nevoit pe Valea Chiliilor in primele decenii ale secolului al-XVII-lea.
19  20
21  22

Pestera Mosului (Zamolxis), din traditiile populare romanesti fiind atat imaginea Dumnezeului dacilor cat si a marelui Preot.
In vechime loc de meditatie si ruga al Marelui Preot.
9  10
100  1000

Crucea Dorintelor – ridicata in 1947, pe locul numit Tronul lui Negru Voda
Urmele de pasi – legenda le atribuie lui Negru Voda si familiei sale, care au cerut ajutor divin pentru a scapa de tatari. Vechimea minima estimate a urmelor 100 000 ani.
18  17

Cavalerul Trac (cunoscut si ca Marele Zeu Gebeleizis), sculptura in relief negativ (aproximativ 3500 ani ) – Zeul Tanar al tracilor si este “vazut” ca un simbol al nemuririi si al victoriei “binelui” asupra “raului” si mortii.
11  12
Manastirea Cetatuia Negru Voda este renumita, atat pentru Icoana Facatoare de Minuni a Maicii Domnului si de Izvorul Vindecator, care picura in Altarul Bisericii doar cateva luni pe an, cat si pentru particelele din moastele Sfantului Cuvios Ioanichie Schimonahul (praznuire in 26 iulie), canonizat in anul 2009, adapostite in racla in care sfantul a fost pus inainte de canonizarea sa oficiala.
Moastele sfantului  au fost mutate in cetatea Campulungului in primavara anul 2003, pentru a fi accesibil credinciosilor ce nu pot urca pe muntele Cetatuia.
7  8
15  16
13  14
Cea mai aspra sihastrie din Tara Romaneasca, Valea Chiliilor, este un tezaur duhovnicesc unde s-au sihastrit in post si rugaciune, in decursul veacurilor, multime de calugari.

Leave a Reply

*


  • Facebook
  • LinkedIn