Mustafa Kemal Ataturk – Tatal tuturor turcilor

Mustafa Kemal Atatürk s-a nascut la  19 mai 1881 Salonic, Grecia. A fost un soldat şi politician turc, fondatorul şi primul preşedinte al Republicii Turcia, fiul lui Ali Riza (Efendi) şi Zübeyde (Hanim).
Mustafa a studiat la şcoala militară din Salonic, unde şi-a primit porecla “Kemal” (perfecţiune) de la profesorul lui de matematică drept semn al inteligenţei sale. Apoi a studiat la academia militară din Monastir (azi Bitola) din 1895, absolvind ca locotenent în 1904 şi apoi a fost trimis în Damasc. Curând s-a înrolat într-o societate secretă de ofiţeri reformişti numită “Vatan” (Patria), devenind un inamic activ al regimului otoman.
După ce a fost trimis înapoi în Salonic,  în 1907 s-a alăturat Comitetului pentru Uniune şi Progres (Junii Turci). Junii Turci in anul 1908 au preluat puterea de la sultanul Abdul Hamid al II-lea iar Mustafa Kemal a devenit o figură militară importantă. În 1911 s-a dus în Libia să ia parte la apărarea împotriva invaziei italiene. În timpul primei părţi ale Războaielor Balcanice, Mustafa Kemal a rămas în Libia fără a putea lua parte, dar în 1913  s-a întors în Constantinopol şi a fost numit comandantul apărării otomane în zona Gallipoli pe coasta Traciei.
Mustafa Kemal Ataturk 2  Mustafa Kemal Ataturk 1
În 1914 a fost numit ataşat militar în Sofia , în parte pentru a-l scoate din capitală cu intrigile politice. Când Imperiul Otoman a intrat în război de partea Germaniei, Kemal a fost trimis la Rodosto (azi Tekirdag), pe Marea Marmara . Zona de comandă includea Peninsula Gallipoli (zona Gelibolu-Ecebat), Stramtoarea Dardanele si zona Chanakkale.
A fost comandantul ce a respins debarcările de la Gallipoli în 18 Martie 1915 dintre armata Turca  si armata aliata ANZAC (Anglia, Austria, Noua Zelanda) devenind erou naţional şi acordându-i-se titlul de “Paşa” (comandant).
Între 1917-1918  Mustafa Kemal Paşa a fost trimis la frontul din Caucaz, luptându-se cu forţele ruseşti, apoi în Hejaz, unde Revolta Arabă împotriva dominaţiei otomane era în progres.
Între timp el a devenit din ce în ce mai critic la adresa incompetenţei guvernului sultanului în gestionarea mersului războiului, şi la adresa dominaţiei germane în Europa. Şi-a dat demisia dar a acceptat în final să comande forţele otomane din Palestina.
În octombrie 1918 otomanii au capitulat forţelor Antantei iar Kemal a devenit un conducător al partidului ce favoriza politica apărării zonelor Imperiului unde se vorbea limba turcă şi în acelaşi timp retragerea din toate teritoriile non-turce.
casa natala  Living - casa natala
Istoria modernă a Turciei se zice că ar fi început pe 10 mai 1919, când Kemal a ajuns în Anatolia.
El a fondat o mişcare naţionalistă turcă bazată în Ankara, iar in aprilie 1920 parlamentul provizoriu din Ankara i-a oferit titlul de preşedinte al Adunării Naţionale. Kemal a pornit război să-i alunge pe englezi, francezi, italieni şi greci din Turcia. Englezii, francezii şi italienii au recunoscut puterea sa şi s-au retras. Grecii însă au avansat spre Ankara, dar au fost înfrânţi de Ismet Inönü şi Mustafa Kemal la Sakarya (august 1921) şi Dumulpinar (august 1922). În 1923  Tratatul de la Lausanne a fost ratificat de guvernul lui Kemal.
Republica Turcia a fost fondată pe 29 octombrie 1923 şi Kemal a fost ales primul preşedinte al ţării.
Reformele aplicate de Mustafa Kemal :
- Califatul a fost abolit în martie 1924 , şcolile religioase au fost desfiinţate în acelaşi timp şi legea musulmană (Sharía) a fost desfiinţată, fiind înlocuită de codul civil elveţian, codul penal italian şi codul comercial german.
- Egalitatea femeilor a fost încurajată de căsătoria lui Mustafa Kemal cu o femeie educată în Vest, Latife Hanim, în 1923 (au divorţat în 1925 ) şi a început legalizarea prin declararea unor legi. În decembrie 1934 femeilor li s-a dat voie să voteze pentru membri din parlament şi să deţină locuri în parlament.
- A interzis portul fezului (pălăria otomană), vazandu-l ca un simbol al feudalismului.
- A înlocuit alfabetul arab, cu care limba turcă fusese scrisă de secole, cu alfabetul latin în 1928 .
- Interdicţia musulmană împotriva alcoolului a fost ridicată.
Lui Kemal îi plăcea foarte mult alcoolul turc (raki) şi-l consuma foarte mult.
- In 1934 o lege i-a forţat pe turci să-şi adopte nume de familie în stil vestic.
Palatul Dolmanbache  Dolmanbache - camera Mustafa
Adunarea i-a dat lui Kemal titlul de “Atatürk”, însemnând “tatăl turcilor”.
Pe 10 noiembrie 1938 la ora 09.05, Mustafa Kemal Atatürk a murit în Palatul Dolmabahçe din Istanbul de ciroză a ficatului.
Mormantul lui  Mustafa Kemal Ataturk se afla la Ankara, in interiorul Mausoleului.
Monument Gallipoli  SAMSUNG DIGITAL CAMERA
Portretul lui Mustafa Kemal Ataturk se regaseste pe toate bancnotele si monedele lirei turcesti. De asemenea in toate locurile publice ( institutii culturale, administrative, parcuri, magazine, cladiri, restaurante etc) se afla expus portretul, statuia sau bustul TATALUI TUTUROR TURCILOR.
at1  at2

Leave a Reply

*


  • Facebook
  • LinkedIn