Rășinari – prezent în albumul “Cele mai frumoase sate din Romania”

rasinari“Rășinăreanul e de statura mijlocie (in medie 1,63 m) și cu trupul vârtos și îndesat. Are gâtul gros, fruntea largă, nasul nici înconvoiat nici turtit, iar barba și mustața este mai adesea basaie si mai rar bruna ori negricioasa. Femeile sunt bine facute, robuste, cu coapse voinice, cu infatisare placuta…Pentru a le castiga increderea, trebuie sa le dai marturii evidente ca le vrei binele.” Extras din Monografia Rășinariului, de Victor Pacala
La 12 km de Sibiu pe drumul spre Păltiniş, legat de Sibiu şi printr-o linie de tramvai care strabăte pădurea Dumbrava, ţi se dezvăluie privirii Răşinariul, cea mai mare comună margineană situată la confluenţa râului Steaza cu pârâul Sibişel la o altitudine de 573 m.
Una din îndeletnicirile locuitorilor a fost şi culesul răşinii de brad, arbore care creşte pe culmile munţilor înconjurători. De aici şi toponimul localităţii, Răşinari.
În unele documente vechi este întalnit sub denumiri diferite – Ruethel, Rosinar, Russinair.
În anul 2002 număra 5.529 de locuitori, dintre care 5.239 români, 282 rromi, 3 maghiari, 3 germani.
La Răşinari s-au născut Octavian Goga si Emil Cioran două personalităţi memorabile ale literaturii romaneşti şi universale. Tot aici este înmormântat Mitropolitul Andrei Şaguna.
rasinari 4  BIS-PARASCIEVI
Obiective Turistice:
- Biserica ortodoxă cu hramul Cuvioasa Paraschiva (1725-1758): dotata cu picturi murale interioare si exterioare la 1875 de pictori care au pictatrasinari 2 si Manastirea Curtea de Arges.
- Casa Episcopală. A fost construită din lemn în 1710. A fost sediul episcopilor ortodocși ai Transilvaniei: Ghedeon Nichitici şi Gherasim Adamovici, între 1761 şi pâna la mutarea sediului episcopiei la Sibiu (1795). Din 1772 a fost si sediu al protopopiatului. Astăzi este muzeul parohiei ortodoxe.
- Biserica ortodoxă cu hramul Sfânta Treime (1811): in cimitirul de langa biserica se gaseste mausoleul marelui carturar si mitropolit Andrei Saguna (1809-1873).
- Muzeul Etnografic. Organizat în 1952. Dispune de o colecţie de peste 1500 de obiecte de etnografie şi arta populară, ilustrând elemente de cultura şi civilizaţie specifice Mărginimii Sibiului.
- Cetatea feudală de pamânt (sec. XIII – XIV). Situata lânga Valea Stezii, între Cristian şi Poplaca
- Mausoleul mitropolitului Andrei Şaguna ridicat în 1877, situat lânga biserica ortodoxa Sfânta Treime.
- Casa filozofului Emil Cioran – casa particulara, nu se viziteaza.
- Casa memoriala Octavian Goga. Amenajată în casa părinteasca a poetului, constructie din sec. al XIX-lea, monument istoric – casa particulara, nu se viziteaza.
- Casa natala a naturistului, medicului, sociologului si etnografului Ilarie Mitrea (ctitor al muzeului Grigore Antipa ) – casa particulara, nu se viziteaza
rasinari 4In imprejurimi se pot vizita:
- Muzeul Tehnicii Populare – la 6 km spre Sibiu se afla cel mai mare muzeu in aer liber din Europa, intins pe 96 ha. In apropiere se afla Gradina Zoologica.
- Muzeul Brukental (1790) – Sibiu, Piata Mare, nr. 4 – este cel mai vechi muzeu din tara, cuprinzand patru sectii muzeale de o importanta internationala.
- Catedrala Evanghelica – Sibiu, Piata Huet, nr. 1
- Catedrala Mitropolitana `Sfanta Treime` – Sibiu, str. Mitropoliei, nr. 33-35
- Biserica romano-catolica – Sibiu, Piata Mare, nr. 2
- Biserica Ursulinelor – Sibiu, str. General Magheru, nr. 33
- Turnul sfatului, Podul minciunilor, muzee, Sibiul vechi, zidurile de aparare ale cetatii, cladiri istorice, galerii de arta, parcuri
- Pe Valea Stezii, la 3-5 km de Rasinari spre Paltinis sunt situate numeroase cabane cu restaurant si camere de cazare.
- Statiunea Paltinis – situata la 20 km de Rasinari, este prima statiune montana din tara noastra, infiintata in anul 1894. Statiunea se aflta la cea mai mare altitudine din tara – 1450.
- In Paltinis se pot vizita: Schitul Paltinis (1925) unde se afla mormantul filosofului Constantin Noica (1904-1987), casa memoriala Constantin Noica. Se pot face drumetii in Rezervatia Iezerelor Cindrelului si Vf. Cindrel (2244m), unde domina urmele glaciatiunii cuaternare si o serie de elemente floristice si faunistice. Plimbarea cu telescaunul la Vf. Oncesti (1700m).
In functie de sezon se pot culege fructe de padure: afine, zmeura, coacaze sau se pot practica sporturile de iarna.
- Ocna Sibiului – la 17 km de Sibiu – vestita prin locurile sarate folosite in cura balneara.
- Sadu – la 13 km de Rasinari – se afla prima hidrocentrala din tara noastra 1896 Sadu I, 1907 Sadu II, 1955 Sadu V.
Turismul rural este o alternativă la turismul românesc care pune în evidență și duce la bunăstarea satului românesc, făcând în același timprasinari 3 concurență deosebită serviciilor turistice oferite de stat.
Rasinari 5Se vede pe principiul ca turiștii doresc să mai vadă și altceva în afară de hotelurile care sunt amenajate cam după același tipar. Turiștii caută și hrană spirituală, tradiții, sufletul acela curat și pur care numai în satul românesc se mai poate găsi.
Turiștii veniți în localitate beneficiază de ospitalitatea a 15 pensiuni clasificate cu 3-5 margarete, în prezent în comună fiind în construcție alte 7 pensiuni agroturistice ce urmează a fi date în folosință în următorii doi ani.
Evenimente culturale si turistice organizate de Primaria Comunei Rasinari:
“Colocviul International Emil Cioran”; “Zilele culturale Octavian Goga”; “Festivalul Branzei si a Tuicii” ce își propune să promoveze produsele tradiționale românești din Mărginimea Sibiului. Producătorii de brânză şi ţuică din Răşinari, dar şi din alte locuri din regiune, îşi expun produsele pentru a fi gustate şi cumpărate.

Leave a Reply

*


  • Facebook
  • LinkedIn