Veni…vidi…si atat

Sambata 31 ianuarie s-a desfasurat la Hotel Belvedere din Predeal (la initiativa unuia dintre cei mai sufletisti ghizi nationali din zona Bucovina – Ciprian Slemco si organizator, portalul de turism InfoTravelRomania), Prima editie a Forumului National al Ghizilor de turism.
A fost o initiativa ce trebuia realizata de mult timp, dar cum niciodata nu este prea tarziu pentru a te face auzit, ACUM s-a intamplat.
A fost o intalnire “tovaraseasca” si aici ma refer la cei care au fost invitati sa ia cuvantul, fiecare dintre ei cautand sa scoata in evidenta “faptele de vitejie” pe campul de lupta numit TURISM.
Toata stima si respectul pentru cei din generatia veche si cinste lor ca au rezistat si rezista in continuare in aceasta “bransa” a turismului. MULTI dintre cei care practica aceasta meserie, depun eforturi ca ROMANIA sa fie promovata prin intermediul informatiilor (istorie, obiceiuri, cultura), transmise turistilor straini dar si grupurilor de romani, ce cauta sa-si (re)cunoasca patria, duc o lupta cu concurenta neloiala a acelor indivizi (fara cursuri de specialitate), care se autointituleaza “Ghid turistic” (titulatura corecta fiind Ghid de turism), pe ecusoane false atarnate la gat, si care se “vand” pe tarife de nimic.
Nu ma voi pronunta critic la adresa domniilor sale, dar, DRAGI COLEGI la acest forum SCOPUL lui era sa venim cu Propuneri Concrete STRICT pe meseria de GHID DE TURISM fie el, national, local sau de specialitate.
Dintre toti cei care au luat cuvantul, doar cateva persoane au fost pe subiect: (Alina Giurgiu, Razvan Bineata, Burcea Alin, Alexandra Lazarescu).
Trist sa constat, ca ceea ce se dorea a fi un eveniment foarte important pentru cei care, cu pasiune sau ca o necesitate  de “subzistenta”  practica meseria de Ghid de turism, o meserie in care se cer foarte multe calitati (sanatate buna, rezistenta la eforturi fizice, stres, capacitate de analiza si sinteza, imaginatie, intuitie, etc) a fost de fapt o intalnire intre colegi de “suferinta”, unde foarte simplu  aceasta intalnire o puteam continua virtual pe pagina de facebook creata, fara a fi necesara acea taxa de “inscriere” sau de-a lua cuvantul in cadrul “dezbaterilor”.
De remarcat interventia colegului cu dubla licenta (romana si israeliana) Tomer David, unde a punctat scurt: “Functie de pregatirea si daruirea fiecaruia, obtii RESPECT si SATISFACTIE”.
Bine spus, dar pentru acest lucru trebuie RESPECTATA LEGEA, si sa se ia masuri impotriva celor care nu o respecta. S-a pus foarte mult accent pe Ghidul de turism pentru incoming, va inteleg suferinta, in special datorita remuneratiei modice fata de efortul depus, dar DACA ESTI FOARTE BUN IN CEEA CE FACI, cauta sa nu te “vinzi” pe tarate, DEMNITATEA si PREGATIREA, nu sunt de vanzare pe maruntis asa cum vor unii angajatori.
Am mentionat mai sus, ca au existat doar cateva persoane care au fost pe subiect, dar cel care a punctat clar, a fost Dl Burcea Alin – Managerul Agentiei  Paralela 45 (avand si atestat de Ghid ): “Legislatia din Romania nu prevede un salariu minim pentru ghid. Ghidul trebuie să fie un foarte bun psiholog. Ghidul poate ridica sau cobori produsul turistic”. Iar pentru marti 03.02.2015, a oferit ocazia, sa fim “auziti”,  fiind insotit de 2 colegi alesi in unanimitate de voturi de cei prezenti la Forum, la ANT cu propuneri (in urma schimbului de pareri avute in cadrul acestui Forum), la Legea Turismului, pentru o mai buna desfasurare a activitatii Ghidului de turism. Cei doi colegi care il vor insoti pe Dl Burcea Alin sunt:  Alina Giurgiu si Moscu Anastasie Anton. Acord o bila neagra organizatorului InfoTravelRomania, pentru lipsa de informare si anuntare a celor prezenti, ca din partea ANT nu mai vine nici un reprezentant, asa cum initial era anuntata sosirea vicepresedintei ANT, Doamna Mirela Matichescu.
Din fericire s-a REALIZAT o intrunire a celor care iubesc si traiesc pentru aceasta meserie, asteptam sa fie luate in considerare de catre Autoritatea Nationala de Turism, PROPUNERILE noastre si sa fim pe deplin multumiti daca vor fi dezbatute si introduse in Noua Lege a Turismului. Alt aspect pe care doresc sa-l fac amintit este…a doua bila neagra organizatorului InfoTravelRomania, ma asteptam ca la sfarsitul Forumului, sa aud  un cuvant de incheiere cu cateva concluzii personale din partea organizatorului, despre modul cum s-a desfasurat evenimentul (numarul participantilor, cati din ei au fost ghizi de turism, cati au fost reprezentanti ai agentiilor de turism, din partea presei daca a fost cineva), daca tot spunem ca dorim PROFESIONALISM in ceea ce facem.
Felicitari din nou prietene si coleg Ciprian, pentru idee, poate a doua editie o vom desfasura in “patria” ta, Bucovina :)
burcea alin  razvan bineata
Nu inchei articolul, fara sa amintesc doar acele probleme pe care le-am propus in nume personal si anume:
- Stabilirea unei legislatii (si verificarea daca se aplica), privind practicarea meseriei de ghid de turism NUMAI DE CEI ATESTATI.
- Agentiile de turism TO sa fie controlate daca grupurile de turisti pe destinatii externe sunt insotite de ghid de turism atestat (acest lucru poate fi verificat si de catre Politistul de frontiera prin verificarea documentelor personale a persoanei insotitoare (CI, ECUSON, ATESTAT).
- Pentru grupurile de turisti straini, care ne viziteaza tara, OBLIGATORIU sa fie insotiti de ghizi romani atestati, (sarcina revenindu-le Politistilor Locali prin atributie introdusa, la indatoriri). Asa cum in alte tari grupurile de turisti romani sunt verificate de Politia Turistica (ex Grecia, Turcia, Austria etc)
- Sa se urmareasca de catre ANT si sa se aduca la cunostinta Agentiilor de turism ORICE modificare a legislatiei Consiliului Europei privind indatoririle si drepturile ghizilor de turism din UE.
- Pentru a se putea face o “departajare” intre ghizii care au activitate in fiecare an calendaristic fata de acei ghizi care activeaza foarte putin dar au in posesie Atestatul si Ecusonul, la fiecare inceput de an calendaristic, contra unei taxe, sa-si “vizeze” atestatul. Astfel doar cei cu atestate vizate vor avea dreptul sa fie angajati de TO si de-a ghida sau insotii turistii pe trasee interne sau externe.
Aviz furnizorilor autorizati in pregatirea si specializarea ghizilor de turism, Managerul agentiei Hello Holidays, Elena Madalina Balaiban pune la dispozitia acestora pentru partea de practica (infotripuri) a cursantilor, autocarele proprii ale agentiei, doar cu plata consumului de carburant si al soferului. Din punctul meu de vedere, asa a fost la prima editie “Forumul National al Ghizilor de turism din Romania” si va mai transmit un indemn, DRAGI COLEGI, spus de Francois Rabelais: “Valorezi cat te apreciezi”.
Drumuri deschise, iubire si LUMINA in calea voastra!

 

3 Responses to “Veni…vidi…si atat”

 1. diana Says:

  profesionalism, daruire, respect si multa pasiune in activitatea pe care o desfasori, MULT SUCCES MAI DEPARTE !!!!!!!!!

 2. ghid george Says:

  Va multumesc, stimata Doamna!

 3. diana Says:

  LA MULTI ANI!!!!!!! SA AVETI PARTE DE DRUMURI BUNE, TURISTI CUMINTI, ASCULTATORI SI FERICITI!!!!!!!

Leave a Reply

*


 • Facebook
 • LinkedIn